f

BLOG

GLENMORANGIE

Autor: Lidia  |  2015-07-31

Destylarnia Glenmorangie została założona w roku 1843 przez niejakiego Wiliama Mathiesona, choć niektóre źródła wskazują na rok 1849. Nazwa gorzelni tłumaczona z gaelickiego oznacza dolinę spokoju lub spokojny parów. Z destylarni rozciąga się wspaniały widok na zatokę Dornoch Firth położoną nad rzeką Tain w łnocnej Szkocji. Mimo licznych zmian właścicieli destylarnia nie zmieniła swojego profilu działalności. Produkuje tylko i wyłącznie na własne potrzeby i nie sprzedaje destylatów na blendy. Pierwszy wspomniany już przez nas właściciel w momencie zakładania Glemnorangie miał pewien kłopot, nie było go stać na zakup nowych alembików do whisky.

Jednak Szkot znalazł idealne rozwiązanie, które do dzisiaj jest wyznacznikiem gorzelni. Po prostu zakupił używane alembiki z drugiej ręki, żeby było ciekawiej kupił alembiki przeznaczone do produkcji ginu, które nieco żnią się od tradycyjnych alembików do whisky. Pierwszą rzeczą jaka się wyróżnia to długi komin destylacyjny. Dlatego destylarnia może dzisiaj się pochwalić najwyższymi alembikami w całej Szkocji, mają one bagatela 5 metrów i 14 centymetrów. Uważa się, że to dzięki nim uzyskuje się lżejszy, czystszy alkohol. Na początku działania destylarni w 1843 roku były 2 alembiki, kolejne dokupiono a właściwie odtworzono idealne kopię dwóch pierwszych alembików w roku 1977, kolejne dodano 4 w 1990 roku i kolejne 4 już w roku 2009. To wszystko pokazuję jak bardzo zwiększyło się zapotrzebowanie na whisky ze spokojnej doliny. Swój charakterystyczny smak whisky ta zawdzięcza również wodzie czerpanej przez piaskowce ze źródeł Tarlogie Springs. Woda ta jest twarda (większość destylarni używa wody miękkiej lub neutralnej), bardzo zmineralizowana, z dużą ilością wapnia, co przekłada się na dużo aromatów owocowych, cytrusowych i kwiatowych tak charakterystycznych dla whisky Glenmorangie. Do leżakowania używa się beczek po Bourbonie jednak tylko 2 razy, destylarnia ta również była pierwszą, która w celu zróżnicowania oferty wprowadziła specjalne wykończenia inne niż sherry. Podstawową whisky w ofercie Glemnorangie to 10letni trunek, który charakteryzuje się kremowością nutami karmelu, wanilii, kokosa, ży, lekkich nut cytrusowych w ustach natomiast można wyczuć kremowość, słodkość, wrażenie orzeźwienia, lekko cytrusowa. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy Państwa do bliższego zapoznania się z destylarnią Glenmorangie. Polecamy naprawdę warto poznać wszystkie jej wyroby.

glenmorangie 10Y 2

Autor – Kamil Kowalczyk