f

MENU

Przekąski i przystawki:

Deska włoskich serów i wędlin
Porcja dla dwóch osób – 25 zł.
Porcja dla czterech osób –
47 zł.
(deska samych serów – mała 30 zł., duża 52 zł.)

Vege przystawka: marynowane i faszerowane oliwki toskańskie, papryczki peperoni, papryczki peppadew faszerowane fetą, suszony pomidor, owoce kaparów
27 zł.

Befsztyk tatarski z cebulą, kwaszonym ogórkiem, marynowanymi grzybami i pieczywem
(na życzenie z żółtkiem i masłem)
29 zł.

Voulevant: zapieczone ciasto francuskie z łososiem, szpinakiem, parmezanem w sosie oliwkowo – kaparowym
19 zł.  

Krewetki:
smażone na oliwie z oliwek, z czosnkiem, natką pietruszki, flambirowane koniakiem,
w sosie z białego wina
z pieczywem
albo
w sosie z białego wina, czosnku, chili i świeżej kolendry z pieczywem
36 zł.

Pieczony kozi ser z żurawiną i pieczywem
25 zł.

Focaccia ze świeżym rozmarynem i solą morską
19 zł.

Mule w grzance z niebieskim dipem serowym
19 zł.

Świeże mule w białym winie z czosnkiem, pietruszką, koniakiem i grzankami
29 zł.


Nachosy
zapiekane z serem
17 zł.
Kalmary w cieście
18 zł.
Mozzarella Sticks
19 zł.
Krążki cebulowe
17 zł

Z
dipem do wyboru:
pomidorowy,
czosnkowy,
Metr nad Ziemią,
niebieski serowy,
g
uacamole (dopłata 2 zł.)

Smarowidła:

Z pieczywem
1 za 10zł. lub 3 za 28 zł.
lub
3 smarowidła z focaccią 35 zł.

Vege smalec
Smalec klasyczny w wersji pikantnej – polecamy z ogórkami sezonowymi,
(porcja ogórków – 10zł.)

Hummus

Tapenada

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto bazyliowe

Guacamole (dopłata 2 zł.)

Zupy:
Chłodnik na botwinie z jajem15 zł.
Pikantna zupa Tom Yum:
Do wyboru z:

krewetkami 21 zł.,
kurczakiem 18 zł.
grzybami Mun 15 zł.


Zupa dnia – 10 zł.
(od poniedziałku do piątku)

Sałat
y:

Parma: mieszane sałaty, szynka parmeńska, marynowany patison,

pomidory cherry, awokado, płatki parmezanu i ziołowy winegret
30 zł.

Serowa: mieszane sałaty, opiekany kozi ser, pomidory cherry, prażone pestki słonecznika,

suszona żurawina, marynowana śliwka i balsamiczny winegret
30 zł.

Gorąca krewetka: mieszane sałaty, smażone w białym winie krewetki, oliwki, suszone pomidory, kapary, pomidory cherry i dip Metr nad Ziemią
30 zł.

Dania główne:

Burger Metr nad Ziemią: kotlet z mielonej wołowiny, ser cheddar, sałata, pomidor,
ogórek marynowany, cebula, dip Metr nad Ziemią podany z frytkami
30 zł.

Vege burger: warzywny kotlet, ser cheddar, sałata, pomidor, ogórek marynowany,
cebula, dip Metr nad Ziemią, podany z frytkami
30 zł.

Pierogi domowej roboty (7 szt.):
z mięsem / ruskie/
ze szpinakiem i serem fetą (na życzenie ze śmietaną lub smażoną cebulą)
26 zł.

Stek z polędwicy tuńczyka: z kaszą kus-kus, bukietem jarzyn i zielonym pesto
39 zł.

Białe kluchy:
Łosoś: z kaparami, oliwkami w sosie śmietanowo – winnym
Borowiki w sosie maślano-winnym
32 zł.

Czarne kluchy:
Sos pomidorowy: krewetki, szpinak, czosnek
Sos winno – śmietanowy: krewetki, cukinia, czosnek, pomidory cherry
39 zł.

Czy jest może schabowy?
Tak, jest z frytkami, sosem czosnkowym
oraz sałatą francuską (mix sałat, oliwki, jajo, ziołowy winegret)
32 zł.

Powrót klasyka:
Gnocchi w sosie z czterech serów ze śmietaną i winem, posypane cynamonem
29 zł.

PIZZA:

1. Cinco Fromaggi – sos pomidorowy, sery: mozzarella, talegio, gorgonzola, scamorza, kozi

2. Prosciutto di Parma – sos pomidorowy, ser mozzarella, szynka parmeńska i rukola

3. Diavolo – sos pomidorowy, ser mozzarella, chorizo, jalapeño
35 zł.

4.Margherita
30 zł.


Dodatki do pizzy
(każdy za 3 zł.):

bekon, jalapeño,
pomidory cherry,
świeża bazylia, rukola

Sos pomidorowy lub czosnkowy

Słodkości:
Ciasto czekoladowe z kawałkami owoców i białej czekolady
12 zł.

Karmelizowane jabłka z ciastem francuskim i sosem waniliowym
12 zł.

Ciastko owsiane
8 zł.

Restauracja Metr nad Ziemią
Nowogrodzka 38, 00-691 Warszawa

Poniedziałek – Czwartek
9:00 – 22:00

Piątek
9:00 – 24:00
Sobota
12:00-24:00

Zapraszamy do rezerwacji:
+48 518 718 141 lub info@metrnadziemia.p
l

*W naszej restauracji są używane produkty zawierające: seler, soję, mleko, orzechy.